AktualitātesInterešu izglītībaSasniegumi

Mūsu simfoniskajam orķestrim 20!

Simfoniskais orķestris vispārizglītojošā skolā? Jā! Domās un ikdienas darbos auklēts vairākus gadus, sapnis reiz kļuva par īstenību! 1997. gada rudenī Rīgas 6. vidusskolas Lielajā zālē 18. novembra svētkiem veltītajā koncertā atskanēja Emīla Dārziņa “Melanholiskais valsis”, Imanta Kalniņa “Dziesma dzimtenei”, Raimonda Paula “Manai dzimtenei”, un mēs ar patiesu lepnumu varējām teikt – uzstājas Rīgas 6. vidusskolas simfoniskais orķestris!

Nu jau 20 gadus mūsu orķestris bagātina gandrīz ikvienu skolas svinīgo pasākumu, piedalās dažādos projektos, sniedz koncertus ārpus skolas. Par tradicionāliem uzskatāmi Skolotāju dienas, 18. novembra, Ziemassvētku, Zaļās Ceturtdienas koncerti. Mūzikas novirziena audzēkņu viens no mērķiem ir veiksmīgi iekļauties simfoniskā orķestra kolektīvā, radoši izpausties un praktiski pielietot instrumenta spēles mācību stundās apgūtās prasmes. Orķestrī muzicē gados pavisam jauni dalībnieki, 5.-9. klašu skolēni. Talantīgākajiem jauniešiem 9. klases instrumenta spēles noslēguma eksāmenā tiek piedāvāta lieliska iespēja gūt neaizmirstamu pieredzi, atskaņojot solo skaņdarbus ar orķestra pavadījumu.

Tieši Rīgas 6. vidusskolā, pulcējoties mūziķiem no Rīgas un Rīgas rajona mūzikas skolām, savulaik tika izveidots apvienotais simfoniskais orķestris jeb skolēnu Dziesmusvētku orķestris, kas atskaņoja kora dziesmu pavadījumus IX Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos 2005. gadā, turpinot aizsākto tradīciju arī X un XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Kā īpaši skaisti, emocionāli, muzikāli augstvērtīgi koncerti jāizceļ bērnu un jauniešu simfonisko orķestru lielkoncerts “Tūkstošbalsu simfonija” Lielajā Ģildē un “Lūgšana Latvijai” Rīgas Svētā Pētera baznīcā 2015. gada vasarā.

Mūsu simfoniskais orķestris ir uzstājies Latvijas Televīzijas rīkotajā šovā “Lai top!”, tajā tika aicināti vairāki Latvijas skolu labākie muzikālie kolektīvi, kuru priekšnesumus skatītāji varēja vērot TV ekrānos.

Rīgas 6. vidusskolas simfoniskajam orķestrim ir bijusi brīnišķīga iespēja piedalīties vairāku mūziklu iestudēšanā (”Sprīdītis”, ”Mana skaistā lēdija”, ”Mūzikas skaņas”, ”Sūnu ciema zēni”). Andreja Jansona mūzikls “Sprīdītis” – īsts veiksmes stāsts, vienreizējs piedzīvojums, iespēja apvienoties skolas teātrim, kora dalībniekiem, simfoniskajam orķestrim, izbaudīt intensīvu darba procesu un izrādīt mūziklu pārpildītā Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē. Uz tik nozīmīga mēroga pasākumiem aicinām savus nesenos absolventus, kuri ar lielu prieku piekrīt atkal pievienoties simfoniskā orķestra sastāvam. Šī ir atgriezeniskā saite – ieguldītais darbs vairāku gadu garumā nav bijis velts, bijušie audzēkņi savu pirmo orķestri neaizmirst, ir laimīgi atgriezties un sniegt atbalstu.

Tas vēl nav viss! Vai atceraties godalgoto Jāņa Norda spēlfilmu “Mammu, es tevi mīlu!”? Mūsu orķestris ir bijis klāt arī tās tapšanā, jo filmas galvenais varonis Raimonds mācās skolā ar mūzikas novirzienu, spēlē saksofonu simfoniskajā orķestrī un iemanās iekulties dažnedažādos neplānotos piedzīvojumos…

Rīgas 6. vidusskolas simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs kopš 1997. gada un līdz šim brīdim ir skolas direktors, diriģents Haralds Bārzdiņš, kuram jāsaka paldies par neatsveramo ieguldījumu orķestra pastāvēšanā un attīstībā! Pēdējos gados darbā ar jauniešiem periodiski iesaistījušies arī diriģenti Guntis Kuzma un Ārijs Šķepasts, orķestra partijas audzēkņiem apgūt allaž palīdz instrumentu spēles pedagogi. Un neaizmirsīsim par mūsu orķestra māksliniekiem – jaunajiem mūziķiem, kuri ik rītu iesāk ar mēģinājumu, vienmēr gatavi piedalīties neskaitāmos pasākumos un, izejot šo dzīves skolu, dziļi sirdī saprot un novērtē – tas bija patiešām skaists laiks! Paldies jums, orķestra dalībnieki, kādreizējie un tagadējie! Pateicamies par sapratni un atbalstu arī orķestrantu ģimenēm!

Sveicam Rīgas 6. vidusskolas simfoniskā orķestra kolektīvu 20 gadu jubilejā un vēlam turpināt iesākto, sasniegt arvien jaunas muzikālas virsotnes, gūstot prieku un gandarījumu kā ikdienas darbā, tā svētku brīžos!

Koncertu, konkursu un citu orķestra aktivitāšu gaita tiek atspoguļota mājaslapas www.r6vsk.lv fotogalerijā, spilgtākie momenti tiek fiksēti http://twitter.com/r6vskhttp://twitter.com/StigasKlavieres.

Foto, video: no skolas arhīva
Sagatavoja: Vita Strautiņa