AktualitātesSkolai - 100

1939. gada absolventes Veltas Sniķeres Wilson apsveikums skolas simtgadē

Nemaz tu nemanīsi,
Skaistā varavīksne,
Tik viegli paņemšu
Ar diviem pirkstiem tevi.

Nemaz tu nemanīsi,
Skaistā varavīksne,
Tik viegli nolikšu
Par vārtiem zemē tevi.

Nemaz tie nemanīs,
Kas manos vārtos ies,
Ka gaismas atmetīs
Un kā tie laistīsies.

Mūsu skolas 1939. gada absolvente dzejniece Velta Sniķere Wilson (dzimusi 25.12.1920.) savas simtās jubilejas priekšvakarā mūsu uzrunāta atkal, kā pirms daudziem gadiem, domās un izjūtās atgriežas pie dzīves skaistās varavīksnes — savas jaunības un skolas gadiem.  

Esam saņēmuši dāvanā 1. RVĢ ģimnāzistes V. Sniķeres fotogrāfiju ar skaisto ģimnāzistes cepuri galvā. Tā veidota pēc skolas zīmēšanas skolotāja ievērojamā mākslinieka Jūlija Madernieka (27.02.1870.—19.07.1955.) zīmētām skicēm. Cepures bija tumši sarkanā krāsā ar zaļu ornamentētu rakstu. Diemžēl cepure mūsu absolventei nav saglabājusies fiziski, bet atmiņā tā iegūlusi kā lielas personības, gaiša un erudīta cilvēka radīta skolas uniformas sastāvdaļa. Labā atmiņā arī skolas direktors (no 1922.—1944. gadam) Arturs Lesnieks un latīņu valodas skolotāja Anna Rāta Damenaucka. 

Skolā mācījies arī dzejnieces brālēns Alfs Sniķeris, 1938. gada absolvents.  

Skolas simtgadē simtgadniece Velta Sniķere sūta siltus sveicienus no Londonas Anglijā.  

Mūsu cienījamās absolventes V. Sniķeres radošais mūžs augsti novērtēts arī dzimtenē: viņai piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. Viņa ir Latvijas Literatūras gada balvas kategorijā “mūža balva” ieguvēja 2019. gadā par izcilu un spilgtu ieguldījumu Latvijas dzejā un atdzejā, dzeju lasījumos atklājot vārdu sinerģijā ar roku kustību veidotām zīmēm, ko jogas praksē dēvē par mudrām. Dzejnieces un jogas skolotājas Veltas Sniķeres dzeju mēdz pielīdzināt mantrām, kas lakoniskos valodas tvērumos atklāj visa esošā būtību un savstarpējo saikni. V. Sniķeres atdzejojumā angļu valodā klajā nākusi Andreja Eglīša, Vizmas Belševicas, Zinaīdas Lazdas u.c. autoru dzeja. Ministru kabineta Atzinības raksts dzejniecei un tulkotājai par ieguldījumu Latvijas neatkarības idejas uzturēšanā un iedzīvināšanā latviešu trimdas sabiedrībā un izcilu sniegumu Latvijas literatūrā piešķirts 2020. gadā.