Aktualitātes

Erasmus brauciena Rīga–Tallina atskaņas

Erasmus brauciena Rīga–Tallina dažu dienu ainiņu Skolotāja piezīmes

3. dienas plānā ir ekskursija MUBA telpās plkst.13:00. Aiziet!

Nelielam ievadam minēšu kādu ainu no mūsu Rīgas 6. vidusskolas ikdienas: vienai no klasēm latviešu valodas stundā bija jāraksta domraksts par tēmu “Mana sapņu skola”. 
Bērni rakstīja par neparastu ēkas formu, klašu izvietojumu, par iespēju dzīvot skolā, par sporta zāli, eskalatoriem, baseinu u.c. lietām, kas, viņuprāt, ir katra skolēna sapnis un izcilākais palīgs un iedvesmotājs gan mācībās, gan arī iespējās pavadīt laiku piepildīti un kvalitatīvi skolā. 

MUBA Tallinā ir nupat kā svaigi atklāta izcila un nevainojama ēka ar mūsdienīgiem risinājumiem izcilam izglītības kvalitātes procesam. Vairākas zāles ar īpašu akustiku, iespējām ar pagrabstāva  ierakstu studijas iespējām vienlaicīgi veikt ierakstus arī uzreiz no koncertiem vai eksāmeniem u.c. pasākumiem; moderni aprīkotas klases grupu stundām vai individuālām nodarbībām ar nevainojamu skaņas izolāciju, iespējām ar aizkaru palīdzību mainīt akustiku; plašie koridori ar sienās iebūvētiem atpūtas dīvāniem, iespēju uzpildīt ūdens pudeli vai ielīst mazā mājiņā un atvilkt elpu, tai pat laikā būt kā performances veidotājam, jo no ārpuses ir lodziņš, pa kuru var ieskatīties, vai tur ir aizņemts. Dažos gaiteņos ir pieejamas klavieres, zviedru sienas, matrači. Neminēju vēl īpašo trenažieru zāli skolas iekšienē/arī ārpusē. Baseins. Skolas pagalmā, Miera dārzā, kas ir tieši pašā skolas viducī, nāk tikai dažas attālas skaņas, kas liecina, ka atrodamies Tallinas pašā centrā. Jā, un skolas augšstāvā arī ir iespēja nedaudz pāri 70 audzēkņiem dzīvot turpat uz vietas. Protams, neizpaliek bibliotēka un ēdnīca 1.stāvā. 

Kopsavilkums: MUBA ēkā ir izdevies īstenot mūsu skolēnu domrakstos aprakstītās idejas un vēlmes.

Viena no skolotājām arī bija tik ļoti atsaucīga, zinot, ka mūs ļoti saista ērģeles: aizveda mani ar kolēģi uz Mūzikas un Teātra akadēmiju, parādīt ērģeļspēles klasi un  ērģeļzāli. Fantastika!

Vakarā apmeklējam Tallinas Mūzikas un Teātra akadēmijas studentu veidotu audiovizuālu izrādi “Radoša balss tukšumā”, kas notiek mūsdienu festivāla Afekts ietvaros. Gluži kā studentu laikos, atrodam vietu balkonā, apsēžoties uz grīdas un gremdējoties skaņu un vizuālajā izrādē. Ak, jā, pie garderobes mūs sagaida smaidīgs latviešu jaunietis, kurš, izrādās, tepat studē kompozīciju. Par viņu mēs noteikti vēl dzirdēsim.


4. dienas plānā ir meistarklases pie vijoļspēles pasniedzēja Kaido. Šo tikšanos gaidu ar nepacietību, jo man kā koncertmeistaram ir svarīgi apgūt nianses gan katra instrumenta specifikā, ar kuru veidojas sadarbība mācību procesa laikā, gan arī dzirdēt konkrēto instrumentu saspēlē ar koncertmeistaru. Ar kolēģi Aneti Liberti dzirdējām 4 dažādus un spilgtus jaunus vijolniekus no 6. klases līdz pat 12. klasei. Stundās piedalījās arī 2 koncertmeistari, kas bija arī dažādi savā spēlē, prasmīgi un interesanti. 
Iepriecina nepiespiestā, taču izzinoši pozitīva informatīvā un sadarbspējīgā atmosfēra stundās starp skolotāju un audzēkņiem. Šķietami arī 2 svešu skolotāju klātbūtne viņiem šķiet pieņemama stundās un nebūt netraucē. Notiek arī informācijas apmaiņas sarunas par skolas mācību procesa organizāciju, repertuāru Tallinas MUBA un Rīgas 6. vidusskolā. 

Pēc meistarklases ātros soļos steidzam uz kopīgo mūsu jauniešu un Tallinas jauniešu koncertu. Jaunieši ir daudz strādājuši, gan savās mājās, gan arī atbraucot visi kopā. Kamerzāle ir pilna. Esam priecīgi satraukti. Repertuārs ir nopietns. Dažnedažādi instrumentu ansambļu salikumi. Repertuārs: no ausij pazīstama un tīkama līdz pat nervus kutinoši ātra un ritmiski aktīva un reibinošām pasāžām un akordu rindām. Izcils audzēkņu un pedagogu darba rezultāts: izdevies koncerts, nebeidzamie aplausi un smaidi jauno mākslinieku un klausītāju sejās.

Skolotāji ir naski ne tikai uz zināšanām, bet arī uz Tallinas apskati. Ir nācies paviesoties šajā pilsētā jau vairākkārt, taču aizvien vēl ir vietas, ko vēl gribas redzēt vai gribas apskatīt atkal. Kalajama kvartāls, Kodriorga pils ar parku, Vecpilsēta u.c.pilsētas jaukas vietas.

Esmu gandarīta par šo brīnišķo braucienu. Paldies organizatoriem un visām iesaistītajām pusēm! Par izglītību!

Brauciena atmiņas pierakstīja Jolanta Barinska. Intas Godiņas fotogrāfijas.